کاربرد سنگ در صنعت ساختمان

 سنگی که برای پلکان و کف سازی مورد استفاده قرار می گیرد در معرض سایش و ضربه خواهد بود، بنابراین باید بسیار سخت باشد و از مقاومت سایشی و ضربه ای بالایی برخوردار باشد. سنگ کف ساختمان باید قابل برش در یک جهت باشد. سنگ های رسوبی و دگرگون این مزیت را دارا هستند.

علاوه بر آن سنگ کف و پلکان به دلیل قرار گرفتن در معرض آلودگی باید تخلخل کمی داشته باشند تا در اثر شستشو با مواد شوینده و ریختن مواد اسیدی یا بازی روی آن نفوذناپذیر بوده و آسیب نبیند. از جمله سنگ هایی که برای کف و پلکان مناسب می باشند، می توان سنگ های مرمریت و گرانیت را نام برد.

نماکاری ساختمان

یکی دیگر از موارد استفاده از سنگ، نماکاری ساختمان است. برای نمای ساختمان از سنگ های بادوام و مقاوم استفاده می شود تا در برابر عوامل مختلف محیطی دچار آسیب نشوند.

شرایط متغیر جوی، تابش نور خورشید، یخبندان، گرد و غبار، باران های اسیدی و آلودگی هوا از جمله عواملی هستند که بر مقاومت سنگ اثر می گذارند. سنگ تراورتن گزینه ای مناسب برای استفاده در نماکاری ساختمان می باشد.

دیوار و شالوده

سنگ هایی که برای دیوارهای حائل و شالوده به کار می روند به صورت نامنظم و بدون شکل خاص چیده می شوند. برای صرفه جویی در هزینه ساخت و ساز از سنگ هایی که در منطقه دیده می شوند استفاده می گردد.

برای پر کردن فاصله بین سنگ ها نیز می توان از تکه های ریزتر استفاده نمود. سنگ های متخلخل و سنگ هایی که دارای لایه بندی بوده و قابلیت انحلال آن ها بالاست برای دیوار و شالوده مناسب نیستند.

اما سنگ های سخت با مقاومت فشاری بالا و وزن مشخص مناسب این کار می باشند. اغلب ماسه سنگ و سنگ آهکی دولومیتی گزینه ای مناسب برای دیوار و شالوده به شمار می آیند.

پوشش دیوارهای داخل ساختمان

استفاده از سنگ برای دیوار داخلی ساختمان ظاهری بسیار باشکوه و خنک به آن می بخشد. اصولاً از سنگ برای پوشش دیوار حمام و سرویس بهداشتی، ساختمان های اداری، فروشگاه ها و سالن های غذاخوری استفاده می شود.

سنگی که برای دیوار به کار می رود باید ظاهری زیبا و سطحی جلاخورده داشته باشد. علاوه بر آن تخلخل آن کم باشد تا در اثر شستشو با مواد شوینده آسیب نبیند و مقاومت آن کم نشود.

پوشش پشت بام

هر چند امروزه از سنگ برای پوشش بام ساختمان استفاده نمی شود اما در برخی مناطق می توان این پوشش های سنگی را مشاهده کرد. سنگ های مخصوص بام باید سبک وزن، بدون تخلخل و غیر قابل نفوذ بوده و از مقاومت خمشی بالایی برخوردار باشند.

علاوه بر آن بتوان آن را به لایه های مسطح و نازک تقسیم نمود. شیست های کلریتی و میکاشیست ها از جمله سنگ های مناسب برای پوشش بام هستند.

دکوراتیو نمودن ساختمان

سنگ هایی که از رنگ و ظاهر مناسبی برخوردار هستند و علاوه بر دوام بالا مقاومت خمشی و کششی خوبی دارند برای تزئینات داخل ساختمان کاربرد دارند.

این سنگ ها برای تزئین دیوار شومینه، ستون ها و قاب درب و پنجره به کار می روند. سنگ آنتیک نمونه ای از سنگ هایی است که به این منظور مورد استفاده قرار می گیرد.

انواع سنگ های ساختمانی

به طور کلی انواع سنگ های طبیعی به سه دسته کلی رسوبی، آذرین و دگرگونی دسته بندی می شوند. تنوع بسیار بالای سنگ های ساختمانی موجب بروز ویژگی ها و خصوصیات مختلفی از آن‌ها شده است که امروزه شاهد کاربردهای مختلف هر یک در صنایع مختلف از جمله ساختمان سازی هستیم. در این مقاله نیز ما به معرفی و بررسی تعدادی از پرکاربردترین سنگ‌های ساختمانی می پردازیم.

سنگ گرانیت ( خارا )

سنگ گرانیت از واژه ی لاتینِ گرانوم ، به معنی خَرمن گرفته شده است. درزمان گذشته به محل انباشته کردن گندم‌های دروشده، خرمن گفته می شد لذا بخاطر وجه تشابهی که ساختار سنگ گرانیت با خرمن گندم دارد، نام” گرانوم ” را بر آن نهاده اند. سنگ گرانیت دارای بافتی ازدانه‌های متوسط تا درشت است. این سنگ به علت وجود کانی های مختلف دارای تنوع رنگی مانند سفید، خاکستری روشن و تیره، سبز، صورتی متمایل به قرمز، سبز و مشکی یافت می شود.سنگ گرانیت (خارا) با چگالی ۲.۷۵  گرم بر سانتی متر مکعب، از سنگین ترین سنگ‌ها به شمار می آید.

ویژگی سنگ گرانیت

  • سختی بالا: گرانیت از سخت‌ترین و مستحکم‌ترین سنگ های ساختمانی است به گونه ای که برای برش آن از تیغه های سخت‌بر استفاده می شود.
  • سنگ‌های بسیار متراکم و توپری که ساب پذیری بسیار عالی دارند.
  • در برار حرارت، سرمای شدید و یخبندان ، خش و ضربه بسیار مقاومند.
  • بسیار مقاوم در برابر سایش
  • امکان تولید اسلب هایی با ضخامت بسیار کم
  • جذب آب بسیار ناچیز و بعضا رو به صفر
  • مقاومت بالا در برابر مواد شوینده و اسیدی

سنگ‌های گرانیت در رنگ های متنوع استخراج می شوند که از جمله آنها سنگ های گرانیت سفید و گرانیت مشکی است.

کاربردهای سنگ گرانیت در ساختمان

  • به عنوان کف‌پوش و سنگ پله درمکان‌هایی شلوغ و پررفت‌وآمد، مثل پاساژهای تجاری، ادرات، بانک ها و موسسات و …
  • برای بدنه ساختمان چه در داخل و چه در بیرون
  •  برای میز پیشخوان ( کانترتاپ ) ،صفحه روی کابینت، سنگ اپن بهترین گزینه در میان هر نوع مصالح و سنگ است.
  • جداول سنگی و کفپوش محوطه

سنگ گرانیت به دلیل تخلخل رو به صفر دارای سطح صاف و وزن بسیار بالاست. از این رو حتی الامکان از آن برای نمای ساختمان استفاده نمی شود. البته برای وزن آن می توان از سنگ هایی با ضخامت بسیار کم مطابق با آخرین تکنولوژی روز استفاده کرد. موضوع دیگر در نحوه اتصال است که برای جبران وزن زیاد بجای ملات سیمانی می توان از چسب سنگ استفاده کرد.

سنگ بازالت

سنگ بازالت از دسته سنگ های معروف آذرین بیرونی است، که درکشور ایران به وفور وجود دارد. همینطور درکره‌ی ماه نیز، به فراوانی یافت می شود. سنگ بازالت به شکل تمام بلورین، نیمه بلورین و گاهی شیشه است.از سنگ بازالت به صورت سنگ فرآوری شده و کوپ درجداول خیابان ها، کف پیاده روها و به صورت ساییده شده و یا چرمی در نمای ساختمانی به کار گرفته می شود.

جالب است بدانید که از سنگ بازالت در فیزیوتراپی (به جای تشک برقی) و همچنین در تهیه الیاف (به علت : مقاومت حراراتی بالا و استحکام در دماهای بالاتر از ۹۰۰ درجه سانتی‌گراد، ویژگی‌های دی‌الکتریکی بالا، مقاومت سایشی و کششی) استفاده می‌کنند. از دیگر شگفتی‌های این سنگ، جذب دی‌اکسید کربن (از انتشار گاز گلخانه ای دی‌اکسید کربن در اتمسفر جلوگیری می‌کند) است.

 

سنگ ترامیت

سنگ ترامیت از دسته سنگ های های رسوبی و از جنس ماسه و خاک رس می باشد و به دلیل هم خوانواده بودن با سنگ تراورتن و مرمریت به این نام (ترامیت) شهرت یافته است. سنگ ترامیت چون در معرض فشارودمای زیای نبوده است آهک بالایی دارد که موجب جذب زیاد آب در آن شده است. البته در مقایسه با تراورتن ها سنگ ترامیت آهک بسیار بیشتری دارد. از لحاظ وزن نیز سبک تر ازسنگ مرمر و مرمریت می باشد.

سنگ ترامیت معمولا سنگی با زمینه روشن است و دررنگ های سفید و کرم در بازاریافت می شود. شباهت زیاد تراورتن ها با ترامیت باعث می شود برخی افراد آن ها را جای هم اشتباه بگیرند.

مزایای سنگ ترامیت

  • قیمت بسیار مناسب از بارزترین مزایای سنگ ترامیت وافزایش رغبت ساختمان سازان به خرید این نوع سنگ شده است.
  • از صیقل پذیری متوسطی برخوردار است.پس اگر به دنبال سنگ درخشانی می باشید،سنگ های همچون مرمریت می توانند گزینه های بهتری برای شما باشند.
  • رضایت بخش کسانی می باشد که به دنبال سنگی روشن با رنگ یکنواخت و عاری از هر رگه هستند.
  • تنوع دربرشِ اشکال نیز از خوش تراش بودن سنگ ترامیت نشأت می گیرد.

معایب سنگ ترامیت

  • تراکم پایین سنگ ترامیت از مقاومت آن در برابر فشار و ضربه کاسته است. درنتیجه مانع از استفاده ی آن در قسمت های پرتردد (رفته رفته باعث فرسایش و ازبین رفتن سنگ می شود) همچون راه و پله شده است.
  • جذب آب بالا ناشی از وجود آهک زیاد که می تواند موجب خرد شدن وافزایش لکه پذیری سنگ
  • مقاومت پایین سنگ در برابر عواملی محیطی (رطوبت ، یخبندان ، هوازدگی )
  • سرعت واکنش بالا نسبت به مواد اسیدی و شیمیایی ودرنتیجه لکه دار شدن سنگ

بهترین کاربرد سنگ ترامیت

در دیواره های داخلی ساختمان ، مثل : دیواره پارکینگ ، نورگیر و راه و پله می باشد.البته همانطور که قبل تر هم گفته شد ، امروزه به لطف تکنولوژی مشکل جذب آب سنگ به شرط پوشش صحیح و اصولی ِخلل و فرج  های آن با مواد نانو(که طی فرآیندی درکارخانه ) صورت می گیرد، برطرف شده است. بطوریکه جذب آب به صفر نیز رسیده است تا بتوان از آن در نمای ساختمان هم استفاده کرد.

سنگ مرمر

سنگ مرمر از سنگ های نیمه قیمتی است که از دگرگونی سنگ آهک تحت تاثیر فشار و دما بوجود آمده است و در بازارهای جهانی به نام اُنیکس شهرت دارد. نام مرمر ریشه یونانی و به معنی” درخشان ” است. سنگ مرمراز قدیمی ترین سنگ های شناخته شده توسط انسان است که درطبیعت به‌شکل تخته سنگ های بزرگ یا ورق ورق روی هم وجود دارند. در مقاله سنگ مرمر به طور کامل راجع به این سنگ لاکچری و گران قیمت صحبت کرده ایم.

کاربرد سنگ مرمر

مرمر سنگی ظریف با قابلیت عبور نور اس به همین دلیل زیبایی خیره کننده ای درمقایسه با دیگر سنگ ها دارد. از مرمریت ها می توان برای دیوار، کف میزپیشخوان، کانتر آشپزخانه و حتی سنگ پله استفاده کرد. از این سنگ های حتی برای وان حمام ،روشویه، انواع مجسمه های لوکس و تزیینی ، ظروف و … به وفور استفاده می شود. تنها نکته ای که درخصوص مرمریت ها لازم است رعایت شود این است که با آنها باید با احتیاط رفتار شود چرا که به شدت خش پذیرند.

سنگ تراورتن

سنگ تراورتن از دسته سنگ های آهکی متخلخل می باشد ، که ازجامانده ی رسوبات چشمه های آب گرم در طول زمان تشکیل شده است. میزان ارتفاع، گرما و عناصر محلول در آب بر کیفیت سنگ و در نتیجه بر قیمت سنگ تراورتن موثر است. هر چه عناصر کمتر باشد سنگ تراورتن سفید ترخواهد بود. از جمله بهترین سنگ های تراورتن ایران عبارتند از : تراورتن حاجی آباد، تراورتن عباس آباد، تراورتن دره بخاری، تراورتن آتشکوه و …

روش نصب سنگ های تراورتن عباس آباد باچیاکو :

  • دقیقا همانند سنگ طبیعی است و به صورت دوغابی اجرا می شود.
  • دوغاب پشت سنگ دقیقا مثل سنگ طبیعی است و نسبت سیمان به ماسه در ملات باید 1 به 6 باشد.
  • این سنگ قابلیت اسکوپ گذاری هم دارد و میتوان آن را با اسکوپ پروانه ای یا اسکوپ های دیگر مسلح کرد.
  • سنگ باچیاکو به وسیله دستگاه سنگ فرز و دستگاه آب برش سنگ قابل برش است.

کاربرد سنگ تراورتن

تخلخل های موجود در بافت سنگ موجب نفوذ و چسبندگی هر چه بیشتر ملات و سیمان در سنگ شده است. به طوریکه از کنده شدن و سقوط سنگ در طی زمان، پیشگیری می کند. همین موضوع باعث جلب توجه اکثر ساختمان سازان به استفاده از سنگ تراورتن در ساختمان به خصوص در نمای بیرونی با ارتفاع های بسیار شده است. از دیگر کاربردهای آن به استفاده در قرنیز دیوار و سنگ کنارپله می توان اشاره کرد. همانطور که گفته شد سنگ تراورتن نتیجه ی فشرده شدن لایه های رسوبی دریا با گذشت زمان است. پس انتظارمی رود شکل ظاهری تراوتن سنگی با رگه های نواری به همراه رنگ های متنوع باشد. از این رو سنگ تراورتن با سورت بندی های متفاوتی در بازار کد بندی شده است. هرچه رگه ها وناخالصی های تراورتن کمترباشد استحکام سنگ تراورتن هم بیشتر خواهد بود. از تراورتن برای سنگ پله و کف و دیوارهای داخلی نیز می توان استفاده کرد. اما از آنجایی که تراورتن ها ذاتا جرم پذیرند توصیه به کاربرد آن ها برای کف مکان های عمومی نمی شود. همچنین به دلیل درصد جذب آب بهتر است در سرویس های بهداشتی به کار گرفته نشوند.

ویژگی های سنگ تراورتن

  • مقاومت سایشی پایینی که دارد به راحتی قابل فرآوری است.
  • تخلخل بالا ، موجب خاصیت عایق صوتی و حراراتی آن شده است
  • استحکام و مقاومت فشاری مناسب
  • صیقل پذیری بسیار خوب
  • قابل استفاده برای کارهای حجمی
  • مقاوم در برابر سرما و گرما

خصوصیات سنگ تراورتن با چیاکو:

1. ظاهری بسیار شبیه به سنگ طبیعی دارد.

2. وزن سنگ باچیاکو با سنگ طبیعی برابر است.

3. پشت سنگ در قسمت بالا، وسط و پایین اسکوپ گذاری شده و توسط سنگریزه جهت چسبندگی بهتر به ملات خشن شده است.

4. ضخامت سنگ بین 20 تا 23 میلیمتر است.

5. ابعاد سنک 40* 160 سانتی متر است.

 

سنگ مرمریت

مرمریت سنگ دگرگونی آهکی است که تحت تاثیر گرما و فشار و با شرایط متفاوت تری از مرمر بوجود می آید. به لحاظ ظاهری خلل و فرج کمتری نسبت به تراورتن دارد. پس گزینه مناسبی برای استفاده در پله (با ضخامت هاي ٣ و ٤ سانتی متر) و کف ها می باشد. همچنین برای دیواره ها بالاخص در ابعاد اسلب قابل استفاده است. در اغلب سنگ های مرمریت شاهد رگه های فسیلی و آهکی هستیم که بعنوان ضعف در سنگ شناخته می شوند. میزان این رگه ها بسته به درجه کیفی سنگ متفاوت است و هرچه سنگ پاک تر و یکدست تری داشته باشیم طبیعتا قیمت بیشتری خواهد داشت. سنگ های مرمر تنوع رنگ و طرح بسیاری دارند و برخی از آن ها قابلیت بوک مچ و فورمچ شدن دارد. مرمریت در ابعاد اسلب، تایل، طولی و سنگ پله قابل برش هستند و انواع پرداخت سطح بروی آن ها قابل اجراست.

درصد ناخالصی سنگ مرمریت عامل مهمی در رنگ آن می باشد.به طور معمول مرمریت سنگی با رنگ روشن است. اما اگر ناخالصی های موجود بیشتر شود، می تواند به رنگ مایل به آبی، خاکستری، سیاه، زرد و صورتی یافت شود.عمده ذخائر سنگ مرمریت در استان های فارس،اصفهان وکرمانشاه واقع شده است.

 

سنگ ترااونیکس

سنگ ترااونیکس حاصل ترکیب سه گونه سنگ ایرانیت، تراورتن و مرمر (انیکس ) می باشد. مطالعات پتروگرافی صورت گرفته از سنگ نشان می دهد که بافت سنگ ترا اونیکس بطور کامل متشکل از کانی های کربناته (کانی های اصلی سنگ شامل : آراگونیت ، کلسیت وکربنات آهن ) می باشد.

قسمت هایی از سنگ ترااونیکس که از جنس انیکس است همچون سنگ مرمر نور را از خود عبور می دهد و باکمی سلیقه به خرج دادن در نورپردازی  می توان جلوه ای متفاوت تر از دیگر سنگ ها در خلق اثری با شکوه در نمای داخل و خارج ساختمان ایجاد کرد.

سنگ تراونیکس در تنالیته رنگی سفید تا قهوه ای ، در رنگ های مختلفی همچون سفید ، زرد ، قرمز و شکلاتی در نقش های متفاوت و زیبایی وجود دارد ، که هر سلیقه ای را پوشش می دهد. با توجه به امکان فور مچ و بوک مچی که روی سنگ انجام می شود ، طرح و الگوی های متنوع در کنار چیدمان زیبای آن می توان خلق کرد.سنگ تراونیکس به دلیل شباهت زیادی که با سنگ مرمر دارد ، بهترین گزینه برای افراد علاقمند به مرمر با صرف بودجه کمتر می باشد . این سنگ به دلیل عدم جذب گرما ، حس خنکی و تازگی مطبوعی به محیط شما می بخشد.

همچنین رنگ گردویی آن بخاطر شباهت ظاهری به بافت چوب، نمای صیقلی و پرجلایی از چوب به محیط می دهد که مورد پسند عاشقان چوب و طبیعت است.

سنگ تراونیکس به دو نوع موج دار و بی موج برش داده می شود و به صورت چرمی و آنتیک صیقل داده شده و مورد استفاده قرار می گیرد.

موارد استفاده ازسنگ تراونیکس

این سنگ زیبا در نماهای داخل و خارج ساختمان اعم از : کف پوش ها، دیوارپوش ها، پله ها و همچنین نمای بیرونی ساختمان نام برد. جذب آب ترا اونیکس بسیار کم است و این خود دلیلی بر آسودگی خاطر در جهت کاربرد آن در محیط های مرطوب همچون آشپزخانه و حمام و دستشویی می باشد.

تولید کننده سنگ باچیاکو

برای دریافت مشاوره با کارشناسان ما همین الان تماس بگیرید.

بدون شرح

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *